Meteen naar de inhoud
Blog over eiwitten door Salus Voeding

Eiwitten, wat houdt het precies in?

Eiwitten, je hoort er veel over, of je nu een sporter bent of niet. Maar wat zijn eiwitten nou eigenlijk, en waar zijn ze goed voor? Je lichaam heeft voedingsstoffen nodig om te functioneren. Deze zijn als volgt onderverdeeld: vitamine, mineralen, eiwitten, vetten, water en koolhydraten. Maar wat zijn eiwitten nu precies? Eiwitten leveren energie aan je lichaam en zijn er vooral voor het herstel en groei van je lichaam. In elke cel van je lichaam zit eiwit. Bij eiwitbronnen zul je snel denken aan producten zoals: ei, melk, kip en kwark. Maar wat veel mensen niet weten is dat eiwitten in veel meer voeding verstopt zit. Eiwit zit bijvoorbeeld ook in: chiazaad, avocado, vlees, vis en zeevruchten. Ook zitten veel zaden en pitten vol met eiwitten. Deze bronnen kan je nog onderverdelen in dierlijke en plantaardige eiwitbronnen. Dierlijke bronnen zijn: vlees, vis, melk, kaas en eieren. Plantaardige eiwitten zitten vooral in brood, graanproducten, peulvruchten en noten. Vlees is de eiwitbron die het hoogste aantal eiwitten scoort, namelijk 20/30%. Een gemiddeld persoon heeft ongeveer 0,9g per kilo lichaamsgewicht aan eiwitten per dag nodig. Dit getal kan hoger liggen als je vegetarisch of veganistisch bent, als je zwanger bent of wanneer je aan duur- of krachtsport doet. Voor sporters is dit 1,2 tot maximaal 2 gram per kilo lichaamsgewicht. 

Eiwitten bestaan uit aminozuren. Maar wat zijn aminozuren dan? Aminozuren zijn de bouwstoffen van de eiwitten. Ze zijn onmisbaar in het lichaam. Ze zorgen namelijk voor de opbouw van cellen. Aminozuren maken continu nieuwe cellen aan voor je lichaam. Ze zorgen ook voor de transport van stoffen in het bloed en geven ze energie.

Over het algemeen scoren dierlijke eiwitten hoger dan plantaardige eiwitten. Dit komt omdat plantaardige eiwitten vaak 1 of meer aminozuren missen. Ook zijn plantaardige eiwitten minder goed verteerbaar. Dierlijke eiwitten lijken ook meer op de eiwitten van ons lichaam zelf, en worden daarom ook beter opgenomen.

De trend rondom eiwitten welke we nu veel terugzien zijn de eiwitpoeders en eiwitshakes. Deze eiwitten komen uit de productie van kaas. De melk wordt als eerst gepasteuriseerd. Dit zorgt voor het doden van ongewenste bacteriën. Na dit proces wordt de vloeistof gescheiden door middel van enzymen. Je houdt nu een dikkere substantie over en een vloeistof. De vloeistof is later nodig om de eiwitpoeder te gaan vormen. Dit gebeurt door middel van een droog turbine door het water en vet uit de vloeistof te verwijderen. Na dit proces hou je de whey eiwitpoeder over. Mensen gebruiken deze eiwitpoeders veel. Dit komt omdat het een makkelijk product is om snel aan je gewenste geconcentreerde eiwitdoel te komen. De mensen die hier gebruik van maken zijn dan ook vaak sporters. Eiwitten zorgen er namelijk voor dat je spieren sneller herstellen na je training. Bij een shake gebeurt dit sneller en kunnen je spieren dus ook sneller herstellen van een training. Maar let hierbij wel op, want het kan klachten zoals een opgeblazen gevoel en darmklachten veroorzaken. Deze klachten worden meestal veroorzaakt door de lactose die in de eiwitten zit. Maar hiervoor is ook een alternatief. Je hebt namelijk ook vegan eiwitten. Die eiwitpoeders worden gemaakt van bijvoorbeeld: erwten, soja, rijst en hennep. Wel zitten hier minder eiwitten in en worden deze eiwitten langzamer opgenomen.

Sommige mensen nemen ook teveel eiwitten. Maar heeft dit dan gevolgen? Alles wat je lichaam TE veel binnenkrijgt wordt opgeslagen in je lichaam. Dit gebeurt dus ook bij een overschot aan eiwitten. in de vorm van vet. Let dus ook dat je niet teveel neemt en kijk goed wat je eiwitinname per dag is, want dit is dus verschillend per persoon.